“Met één stem krachtig werken aan een maatschappij waarin borstvoeding normaal en voor iedereen mogelijk is doel van de raad en mij als vertegenwoordiger van kind en gezin.
“Borstvoeding als eerste keuze voor de pasgeboren wordt algemeen erkend. Als gynaecoloog sta ik hier achter en als lid van de LBR streef ik naar een optimale omgeving waarbij de slagingskans van borstvoeding zo groot mogelijk is. Het is cruciaal dat ouders toegang hebben tot heldere, eerlijke informatie over borstvoeding en professionele hulp om dit te laten slagen als dat nodig is. Ieder kind gunnen wij de allerbeste start van het leven.
“Alle ouders willen het beste voor hun kind. Het belang van borstvoeding voor de goede start van een kind is groot. Het is in het dagelijks leven echter niet altijd makkelijk om als ouder te kiezen voor de borstvoeding. Ouders moeten zich gesteund voelen. Daarom maken wij ons samen met anderen hard om drempels die in de weg zitten zo veel mogelijk weg te nemen.
“De beste start en optimale kansen voor elk kind: daar hoort borstvoeding bij. Moedermelk is een uniek product van de natuur dat perfect is afgestemd op de behoeftes van de baby: zoals energie, groei, afweer tegen infectie, en ontwikkeling van de hersenen. Maar borstvoeding kan of lukt niet altijd. Ik wil dat ouders heldere en eerlijke informatie krijgen over de voor- en nadelen van borstvoeding om goede keuzes te maken. Als dat nodig is, moeten zij professionele hulp kunnen krijgen om borstvoeding te laten slagen. Als kinderarts ondersteun ik alle initiatieven die ouders en kinderen hierin kunnen helpen. De LBR zet zich daar vol voor in.
“Moedermelk is de beste voeding voor een baby. Soms zijn er redenen om een alternatief te kiezen. Het is belangrijk dat moeders zelf de keuze maken en dat er geen enkele belemmering is om borstvoeding te geven. Goede uitleg en ondersteuning van een deskundige moet beschikbaar zijn.
“UNICEF weet uit ervaring, in meer dan 190 landen, dat goede voeding de belangrijkste factor is om kindersterfte te voorkomen. Borstvoeding is de basis voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Ook in Nederland valt nog veel gezondheidswinst te behalen door te investeren in de beste start voor kinderen: borstvoeding direct na de geboorte en daarna minimaal in de eerste levensmaanden. UNICEF Nederland zet zich dan ook graag in voor de Landelijke Borstvoedingsraad om bestuurders in de zorg en de Nederlandse overheid ervan te overtuigen dat meer investeren in zorg voor borstvoeding hard nodig is!
“Borstvoeding krijgen en geven draagt bij aan gezondere mensen, zowel fysiek als mentaal, op de korte én lange termijn. Toch dalen de cijfers en geven steeds minder vrouwen borstvoeding. De Borstvoedingsraad zet zich ervoor in om borstvoeding te normaliseren en op de kaart te zetten. De Ned. Ver. van Lactatiekundigen onderschrijft dat doel en ziet graag dat de kennis en professionele inzet van lactatiekundigen erkend en gebruikt wordt. Zo kunnen wij bijdragen aan een prettige borstvoedingservaring voor ouders en preventieve gezondheidszorg voor de maatschappij.
Vertegenwoordigd in de LBR
De Landelijke Borstvoedingsraad is een coalitie van organisaties die vanuit hun expertise betrokken zijn bij borstvoeding. De LBR maakt zich hard voor het creëren van een leef- en werkklimaat dat bijdraagt aan meer en langer borstvoeding geven en krijgen.
Visie
In Nederland is borstvoeding de vanzelfsprekende voeding voor jonge kinderen vanwege de positieve (gezondheids)uitkomsten voor kind en moeder en daarmee voor de volksgezondheid.
Missie
De Landelijke Borstvoedingsraad zet zich in voor het bevorderen van borstvoeding door het beïnvloeden van beleid, wet- en regelgeving, onderwijs en praktijk. Ons streven is dat alle kinderen mede door borstvoeding een gezonde start kunnen maken en ouders tevreden terugkijken op hun borstvoedingsperiode.
Doelen
- Iedereen, van politiek, professional tot publiek, is bekend met de positieve gezondheidsuitkomsten van borstvoeding voor kind, moeder en planeet.
- Elke ouder kan geïnformeerde keuzes maken over de voeding die het beste bij de baby en het gezin past.
- Elke zorgverlener actief betrokken bij de geboortezorg heeft de kennis en vaardigheden op een passende wijze ouders te begeleiden bij borstvoeding.
- De omgeving faciliteert het geven en krijgen van borstvoeding.
Werkgroepen
De leden van de Landelijke Borstvoedingsraad zijn verdeeld over twee werkgroepen met beide hun eigen taken en verantwoordelijkheden:
- Werkgroep Beleid & Bestuur: richt zich op de politieke en maatschappelijke vraagstukken en signaleert en opereert op bestuurlijk en beleidsmatig niveau.
- Werkgroep Samenwerking: heeft een signalerende functie en richt zich op verbinding, afstemming en samenwerking tussen netwerkpartners rondom borstvoedingszorg, en vertaalt dit zo nodig naar (communicatie met) de werkvloer.
- Baby Friendly Hospital Initiative
- WHO Code en de Nederlandse vertaling van de WHO Code
- Borstvoedingscijfers
- Multidisciplinaire richtlijn Borstvoeding
- The Lancet series papers Breastfeeding:
‘Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect’ en
‘Why invest, and what it will take to improve breastfeeding practices?’ - Preventing disease and saving resources: the potential contribution of increasing breastfeeding rates in the UK: rapport over aanzienlijke kostenbesparingen als gevolg van een hogere prevalentie van borstvoeding in het Verenigd Koninkrijk.
- Instrument weegpunten sponsoring
- Weightingpoints for dealing with sponsoring (English version of ‘Instrument weegpunten sponsoring’)
- Achtergrondinformatie weegpunten omgaan met sponsoring: uitgebreidere informatie over sponsoring en de wet- en regelgeving.
- Gedragscode van de KNOV: een inspirerend voorbeeld hoe je als beroepsvereniging afspraken kunt maken over het omgaan met sponsoring.
Baby Friendly Initiative (BFI)
Instellingen die werken volgens de 10 vuistregels konden voorheen opgaan voor een Baby Friendly Nederland (BFN) certificaat. Het bestuur van BFN heeft besloten haar certificerings-activiteiten per 1 januari 2019 te stoppen, vanwege afnemende vraag naar (re)certificering.
Het BFHI werd in 1991 gelanceerd door de WHO en UNICEF (United Nations Children’s Fund), ter bescherming, bevordering en ondersteuning van borstvoeding in en door zorginstellingen. Het BFI-programma is een vertaling van internationale beleidsafspraken naar de praktijk. De gezondheidszorg heeft daarmee een instrument om de best mogelijke zorg te verlenen in de begeleiding bij borstvoeding, de zogenaamde tien vuistregels. Ouders kunnen op basis van goede voorlichting een weloverwogen beslissing nemen hoe ze hun kind gaan voeden.